Lees ook over...
/ Nieuws / Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!
Een lekker stukje vlees wordt zeer gewaardeerd. Dat bleek vrijdag 7 oktober weer eens bij de speciale voorproefmarkt in hartje Den Bosch waarmee Dutch Food Week van start ging. Al enkele uren voor het evenement eindigde, waren alle traktaties zoals grillworst, pulled pork en hamburgers tot de laatste kruimel en vezel uitgedeeld. Bij de foodtruck van Nederland Vleesland werden goede gesprekken gevoerd met jong en oud over het bewust kiezen voor vlees.
Voorproeven op de markt
Op de Bossche Markt kon het publiek ‘Voorproeven op de Markt’. Boeren, tuinders, vissers, telers en andere partners presenteerden hun van innovatieve, educatieve en traditionele (food)concepten. Presentator Jochem van Gelder nam voorbijgangers mee in de wereld van gezond en lekker eten. Voor de fijnproevers waren er naast proeverijen ook kookdemonstraties.
Waardering van de consument
Duizenden bezoekers gingen bij het proeven in gesprek met de aanwezige boeren, telers, tuinders en vissers. Bij de foodtruck van ‘Nederland Vleesland’ waren vier voorzitters van brancheorganisaties uit de vleesketen aanwezig om de bezoekers te woord te staan.
Vlnr: Laurens Hoedemaker (voorzitter COV), Linda Verriet (voorzitter POV), Helma Lodders (voorzitter V&LN en Henk Flipsen (voorzitter SVV) *
Vrijwel alle reacties van de bezoekers waren positief en enthousiast. Niet verwonderlijk; Het overgrote deel van de Nederlanders (94%) geniet regelmatig van een lekker en goed stukje vlees (1). Dat is vrijwel heel Nederland. Vlees is een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen en past uitstekend in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon. Vlees heeft dan ook een belangrijke, traditionele plek in onze eetcultuur.
Smaken verschillen
Uiteraard! Veganisten en vegetariërs eten geen vlees of andere dierlijke producten. Dat zijn persoonlijke keuzes, die ieder voor zich moet maken. Het zijn ook keuzes die niet door een (lokale) overheid of fanatieke minderheidsgroepen bepaald mogen worden. Smaken en meningen verschillen, en dat moet zo blijven.
(1) Onderzoek naar de opinies en percepties van de Nederlandse bevolking naar de varkenssector, vlees en vleesvervangers in Nederland, Zest Marketing, in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), augustus 2022
Van 8 tot en met 15 oktober vraagt Dutch Food Week aandacht voor lekker, gezond en duurzaam voedsel met honderden activiteiten in heel Nederland. Alle schakels uit de Nederlandse Foodketen dragen daar een steentje aan bij.
Meer informatie over de Dutch Food Week: https://dutchfoodweek.nl
*) COV: Centrale Organisatie voor de Vleessector; POV: Producenten Organisatie Varkenshouderij; V&L: Vee & Logistiek Nederland; SVV: Stichting Voorlichting Varkensketen