FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

Vlees, eieren en melk zijn cruciale bronnen van voedingsstoffen die niet makkelijk uit plantaardige voeding zijn te halen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong kunnen zelfs een essentiële bijdrage leveren aan de realisatie van de doelstellingen van de WHO én de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.

Het nuttigen van dierlijke voedingsmiddelen is met name van vitaal belang tijdens belangrijke levensfasen zoals zwangerschap en borstvoeding, kindertijd, adolescentie en oudere leeftijd, aldus de studie. Het FAO-rapport is gebaseerd op gegevens en bewijsmateriaal uit meer dan 500 wetenschappelijke artikelen en ongeveer 250 beleidsdocumenten.

Belangrijke bijdrage
Vlees, eieren en melk leveren belangrijke macronutriënten zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook bevatten dierlijke producten micronutriënten die moeilijk uit plantaardig voedsel te halen zijn, vermeldt het rapport. Zo leveren ze onder andere hoogwaardige eiwitten, essentiële vetzuren, ijzer, calcium, zink en vitamine B12. Deze hebben weer belangrijke functies voor de gezondheid en ontwikkeling. Wereldwijd behoren ijzer en vitamine A, twee stoffen die aanwezig zijn in dierlijke producten, tot de meest voorkomende tekorten. Dit tekort geldt met name voor kinderen en zwangere vrouwen. 

“Wereldwijd behoren ijzer en vitamine A tot de meest voorkomende tekorten, met name bij kinderen en zwangere vrouwen.”

Als voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong als onderdeel van een passend dieet worden geconsumeerd, kunnen deze bijdragen aan het realiseren van de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderschreven Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). 

Aanbevelingen
De FAO moedigt regeringen aan om de nationale voedingsrichtlijnen bij te werken en waar nodig na te gaan hoe vlees, eieren en melk kunnen bijdragen aan de specifieke behoeften aan voedingsstoffen. Ook worden in het rapport aanbevelingen gedaan voor regeringen om de voordelen van voedsel afkomstig van dieren onder de aandacht te brengen. Wel dient rekening gehouden te worden met de uitdagingen rond het milieu, dierenwezlijn en diergezondheid.

Bron:
https://www.fao.org/3/cc0946en/cc0946en.pdf
agriculturepost.com/food-security/meat-eggs-and-milk-essential-source-of-nutrients-especially-for-most-vulnerable-groups-says-fao-report/

Lees ook over...

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

23-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

20-04-2023

Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

19-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022