Hoe (on)gezond is rood vlees?

Jonge kinderen en ouderen lopen risico’s als ze te weinig dierlijk voedsel eten. Hun groei, ontwikkeling en gezondheid heeft dan te lijden onder tekorten aan belangrijke aminozuren, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Arts en wetenschapper Alice Stanton noemt dat ‘verborgen honger’: “Je krijgt dan wel genoeg calorieën binnen, maar onvoldoende bouwstoffen voor het lichaam.”

Om te onthouden
Rood vlees, als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon, beschermt tegen voedingstekorten. Pas als je meer dan 500 gram rood vlees per week eet zijn er wat (zwakke) aanwijzingen voor negatieve gezondheidseffecten. Vlees vervangen door sterk bewerkte vleesvervangers is niet goed voor de gezondheid en vormt vooral een risico voor ouderen, kinderen en vrouwen. Beleidsmakers moeten op hun hoede zijn voor voedings- en gezondheidsonderzoek, dat onvoldoende transparant en wetenschappelijk onderbouwd is en dat geen rekening houdt met de beschermende werking van vlees, melk en eieren tegen voedingstekorten.

Rood vlees ongezond?
We herinneren ons alarmerende berichten in de media over de gezondheidsrisico’s van vlees van runderen, schapen, geiten en varkens: De consumptie van rood vlees zou de kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekten vergroten. Met minder vlees eten leef je langer, was de stelling. Je kunt zelfs beter helemaal geen rood vlees eten, was de boodschap. Alice Stanton zocht uit of dat klopt. Zij kwam erachter dat het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de alarmerende berichten geen rekening houdt met voedingstekorten die optreden als we minder of geen vlees en zuivel gaan eten. “Bovendien zullen veel mensen vlees gaan inruilen voor sterk bewerkte, plantaardige vleesvervangers en we weten dat die producten vaak te veel suiker, zout en kunstmatige toevoegingen bevatten en te weinig eiwitten, vitaminen en mineralen”, waarschuwt Stanton.

Invloedrijk, maar onvoldoende onderbouwd
In 2019 kwam er een studie uit naar de invloed van voeding op gezondheid. In deze Global Burden of Disease studie werden 87 risicofactoren in 204 landen, over de periode 1990-2019 geïnventariseerd. De studie claimt een causaal verband tussen roodvleesconsumptie en het krijgen van verschillende kankersoorten en hart- en vaatziekten. Op basis van dit onderzoek wordt geadviseerd om helemaal geen rood vlees te eten. De uitkomsten van het GBD-onderzoek hebben sindsdien veel invloed gehad op organisaties als de Wereld Gezondheidsorganisatie, de FAO, de Europese Commissie en voedselstrategieën in verschillende landen. Ook de EAT-Lancet commissie leunde zwaar op het GBD-onderzoek.

Stanton dook in de data die ten grondslag liggen aan de conclusies en aanbevelingen van de GBD-studie. En wat bleek? In de achterliggende Europese studies werd in elk geval tot een roodvleesconsumptie van 150 gram per dag helemaal geen duidelijk effect gevonden van roodvleesconsumptie op sterfte.

Vragen en antwoorden
Dat was voor Stanton aanleiding om samen met collega-wetenschappers vragen te stellen aan de auteurs van de GBD-studie: Geef ons de publicaties op basis waarvan jullie concluderen dat we beter helemaal geen rood vlees meer moeten eten. En: Hebben jullie rekening gehouden met extra sterfte en ziekten ten gevolge van ijzertekorten, verhoogde kwetsbaarheid van ouderen en ondervoeding van kinderen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd?

De brief met deze vragen werd geplaatst in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet en in een reactie gaven de opstellers van de GBD-publicatie toe dat het advies om geen rood vlees te eten niet correct was. Er is zelfs een beschermend effect van roodvleesconsumptie tegen beroertes die veroorzaakt worden door verzwakte en gescheurde bloedvaten in de hersenen. Ook is het ‘bewijs’ van een relatie tussen roodvleesconsumptie en hart- en vaatziekten zwak te noemen. De auteurs beloven om de aanbevolen consumptie van rood vlees in een volgende editie van de studie niet meer op nul te zetten.

“De opstellers van de GBD-publicaties gaven toe dat het advies om geen rood vlees te eten niet correct was” 

De kernvragen van Stanton en haar collega’s kregen een teleurstellend antwoord: De GBD-onderzoekers willen de achterliggende publicaties waarop zij hun advies uit 2019 baseren niet prijsgeven en ze gaan ook in de toekomst geen rekening houden met de positieve gezondheidseffecten van vlees eten.

De tekortkomingen van de GBD-studie zijn zorgelijk, vinden heel veel voedings- en gezondheidswetenschappers. Juist zo’n invloedrijk onderzoek moet aanbevelingen opleveren die wetenschappelijk onderbouwd en betrouwbaar zijn!

Nadere informatie
Zie hier de presentatie van Alice Stanton, tijdens het symposium ‘The Societal Role of Meat- What the Science Says”, Dublin, 19-20 oktober 2022:

How much red meat is good for us? – YouTube

Dit is een 2e artikel op basis van deze belangwekkende bijeenkomst in Dublin,
zie ook: Neil Mann: “Dierlijke producten horen bij de mens” – Nederland Vleesland

Voor inhoudelijke opmerkingen of reacties mail naar info@nederlandvleesland.nl

Lees ook over...

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Dubbeldoel koeien

27-01-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

De koning van de kringloop

25-01-2023

Duurzame slachterij

23-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022