Lees ook over...
/ Nieuws / Louise Fresco: “Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees”
Voedselwetenschapper Louise Fresco pleit voor een bewuste visie op voedsel en schreef hier begin dit jaar een boek over. Ze ging in gesprek met het Algemeen Dagblad en WNL Op Zondag, onder meer over (de toekomst van) het consumeren van vlees.
Wie geen vlees eet is niet per se ‘goed bezig’, beaamt Fresco in één van de gesprekken. Dat is een misvatting. “Dierlijke eiwitten zijn essentieel, vooral voor ouderen en kinderen. Die hebben een kleinere maag en die moeten dus extra letten op de verhouding tussen eiwitten en de andere voedingsstoffen die ze binnenkrijgen. Gezonde mensen in de leeftijd tussen 25 en 55 kunnen met minder vlees toe, maar het is onzin om het iedereen te ontzeggen. De mens heeft soms de neiging om wat hij voor zichzelf goed acht, ook het beste voor anderen te vinden.”
Een toekomstig dieet mét vlees
Fresco is van mening dat de toekomst vraagt om een ander dieet, zonder ongezonde en verkeerde vetten. Met meer vezels, gevarieerder eten en aandacht voor groente. “Maar ik ben zeker niet van mening dat wij vlees eruit moeten halen”, stelt ze. Fresco wil mensen wel bewust maken dat ‘vlees niet elke dag hoeft’, het draait volgens haar om bewuste voeding. “Bovendien is het grootste deel van het aardoppervlak helemaal niet geschikt voor akkerbouw. Het is te koud, te steenachtig, te droog of te heet. Daar kun je wel dieren laten grazen en die kunnen iets wat wij niet kunnen: gras omzetten in voedingsstoffen die we wel goed kunnen opnemen, verwerken en omzetten in energie, die we dagelijks nodig hebben. En kippen en varkens kunnen onze voedselresten op hun beurt weer omzetten, waarmee we naar een circulaire economie willen.”
Ethische kwestie
De deskundige vindt het jammer dat voedsel een ethische kwestie is geworden. “Eten is voor veel mensen problematisch. Iedereen breekt zich het hoofd wat wel en niet gezond is, er is ontzettend veel verwarring bij de consument. Ik denk juist dat je niet aan één voedingsmiddel een morele waarde kunt toekennen, het gaat juist om het patroon.”
Quote: “Gezonde mensen tussen de 25 en 55 kunnen met minder vlees toe, maar het is onzin om het iedereen te ontzeggen.”