Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

Foodlog publiceerde een artikel over de gezondheidskosten van vlees. En wat blijkt: de werkelijke vleesprijs is een versimpeling van de werkelijkheid. De voorgestelde prijzen mag je dan ook met een korreltje zout nemen. 

Afgelopen week presenteerden de Vegetariërsbond en de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) in Nieuwspoort de resultaten van een onderzoek van Wageningen University & Research over de werkelijke vleesprijs. Volgens de organisaties, de opdrachtgevers voor het onderzoek, moet de prijs van vlees flink omhoog omdat je er ziek van wordt en we nu weten wat de gezondheidsschade daarvan kost.

Dat zou moeten door de gezondheidskosten die het eten van specifiek rood en bewerkt vlees op termijn met zich meebrengt direct in het product door te berekenen.

TAPP zegt dat als alle kosten bij winkelprijs worden opgeteld de kiloprijs voor rood vlees met €7,50 en voor bewerkt vlees met €4,30 (bewerkt vlees) omhoog moet. Dan hebben we het alleen nog maar over de ongezondheidsbelasting op vlees. De organisatie wijst erop dat in beginsel ook de kosten van uitbraken van besmettelijke dierziekten(zoals bijvoorbeeld ruimingen door vogelgriep of varkenspest), natuur- en milieuschade (stikstof) en gezondheidsschade door fijnstof niet zijn meegenomen. Ook de kosten die ontstaan door de vermindering van het aantal werkzame jaren als gevolg van ziekte zijn niet verdisconteerd. En dat geldt ook nog eens voor de gezondheidsproblemen die ontstaan door slechte bereiding van vlees, denk aan besmettingen met salmonella en campylobacter.

De onderzoekers bouwden een model en stopten daar een keuze van cijfers uit eerdere modellen in. De uitkomsten van hun rekenwerk bedienen TAPP en de Vegetariërsbond op hun wenken met onderbouwingen waar iedere vleesetende Nederlander van schrikt.

Kloppen ze ook? Een simpele check op de kracht van het model maakt het mogelijk onderscheid te maken tussen feiten en rekenwerk.

Onderdeel van een menu
Het model om de echte en eerlijke prijs te bepalen voor voedingsproducten, in dit geval vlees, neemt uitsluitend de negatieve gezondheidseffecten van vleesconsumptie mee. Maar wat je ook eet, het is onderdeel van een menu. Daarom is het moeilijk is om gezondheidseffecten enkel en alleen toe te schrijven aan één ingrediënt. Dat geldt net zo goed voor vlees als voor boontjes of een boterham. Ook al neemt het WUR-rekenwerk waar TAPP zich op baseert een gezond dieet als uitgangspunt, de focus ligt op een te hoge vleesconsumptie. Die wijkt daarmee af van een gezond eetpatroon. Wie zo zijn argumenten construeert, kan van ieder product iets lelijks zeggen.

Voedselconsumptie heeft per definitie gevolgen voor de gezondheid in zowel positieve als negatieve zin. Zelfs te veel water drinken is geen goed idee en schadelijk voor de volksgezondheid.

Vlees bestaat uit een rijk palet aan voedingsstoffen, die zeker niet allemaal ongezond zijn – de meeste zijn zelfs gezond te noemen. Dat neemt niet weg dat er een negatieve associatie bestaat tussen het eten van rood en bewerkt vlees en het risico op een aantal ziekten. Mogelijk hangt dat samen met een hoge consumptie.Dat betekent echter in ieder geval niet dat er een causaal verband bestaat en dat de door TAPP in absolute zin aan vleesconsumptie toegeschreven ziekten en ziektekosten een direct gevolg zijn van vleesconsumptie. Bovendien zijn andere risicofactoren van invloed op onze gezondheid, waaronder leefstijl en genen.

“Wie de resultaten van het onderzoek naar de gezondheidseffecten van vlees echter uitdrukt in gezondheidsschade per kilo zet de meest zinvolle factoren bewust buiten spel en overdrijft andere.”

Hoekige ‘wetenschap’
TAPP wil de productie en consumptie van vlees verminderen. Vanuit het perspectief van klimaat en milieu heeft die gedachte geen extra argument nodig. Voedselconsumptie heeft gevolgen voor landgebruik en daardoor voor milieu en klimaat. Wie de resultaten van het onderzoek naar de gezondheidseffecten van vlees echter uitdrukt in gezondheidsschade per kilo zet de meest zinvolle factoren bewust buiten spel en overdrijft andere.

Daar komt nog eens bij dat de sommen gebaseerd zijn op een opeenstapeling van modellen. Dat zijn versimpelingen van de werkelijkheid om een vergrootglas te leggen op specifieke aspecten en andere even het zwijgen op te leggen.

De voorgestelde vleesprijzen mag je dan ook met een korreltje zout nemen. Al helemaal omdat onlangs het plantaardige EAT/Lancet dieet door kritische onderzoekers toch echt te radicaal werd bevonden.

Het onderzoek zou bijvoorbeeld hebben kunnen pleiten voor vleesquota per persoon per week, maar liet duidelijk ruimte voor een heel andere adviesrichting. Het lijkt erop dat TAPP en de Vegetariërsbond niet alleen onderzoek maar ook de resultaten erbij bestelden. De wetenschap leverde die. Hoe politiek correct ook, dat mag kwalijk heten.

Bron: www.foodlog.nl/artikel/neem-de-gezondheidskosten-van-vlees-eten-met-een-korreltje-zout/

Lees ook over...

Nederlandse consument heeft liever dierlijke eiwitten

16-04-2024

Kloof wordt almaar groter: Nederlandse bevolking deelt Haagse voedselvisie niet

19-03-2024

De omgekeerde norm van de Partij voor de Dieren teruggedraaid

05-03-2024

Landbouw levert grootste bijdrage aan Nederlandse export

01-03-2024

Vleessector roept kamer op: behandel veehouders menswaardig

28-02-2024

Gemeente Noardeast-Fryslân bewust niet vegetarisch

23-02-2024

Varkens zijn belangrijk voor levensveranderend medicijn trombose- en hartpatiënten

21-02-2024

Dierlijke eiwitten zorgen voor betere spiereiwitaanmaak dan plantaardig voedsel

20-02-2024

Nederlandse schapensector lanceert platform BlijSchaap

23-01-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Nieuwe podcast Of Je Worst Lust: knettert het tussen kamp vega en kamp vlees?

23-01-2024

AAN TAFEL | Media in Nederland: polariserend of verbindend?

22-12-2023

FAO: Nederlands vlees kan bijdragen aan oplossing voor wereldwijd voedseltekort

12-12-2023

Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland sluit zich aan bij Nederland Vleesland

01-12-2023

Dutch Food Week 2023 opent met smakelijke lekkernijen en gesprekken over vlees

06-10-2023

Klimaatimpact van Nederlandse vleesvarkens verminderd met 46% sinds 1990

19-09-2023

Nederland Vleesland: Trotse partner van Dutch Food Week 2023

13-09-2023

Neem een kijkje in de stal en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

04-09-2023

Minder consumenten laten vlees bewust staan

14-08-2023

“Light” producten, vleesvervangers en de Nutri-score: sterk bewerkte producten met hoge risico’s

21-07-2023

Kritiek op het EAT-Lancet-rapport: te weinig erkenning voor dierlijke voeding!

21-07-2023

1000 wetenschappers pleiten voor evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid in plaats van een continue anti-veeteelt-toon

18-07-2023

Eenzijdige, negatieve berichtgeving veehouderij is gevaarlijk!

18-07-2023

'Stop met halve verhalen over vega en vlees'

14-07-2023

Nieuwe traditie groot succes

05-07-2023

Vermenging van wetenschap, ideologie, industrie en beleid is gevaarlijk

30-06-2023

NLVOEDT: nieuwe opzet voor traditionele afsluiting van parlementair jaar

29-06-2023

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

23-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

26-04-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

20-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022