Lees ook over...
/ Nieuws / Neil Mann: “Dierlijke producten horen bij de mens”
Voeding van dierlijke oorsprong heeft de mensheid gebracht waar ze nu staat; en volgens Neil Mann, wetenschapper van de Universiteit van Melbourne, is vlees nog altijd een belangrijke, zo niet onmisbare component van een gezond voedingspatroon.
Goed voor de hersenen
Een grotendeels carnivoor voedingspatroon (dus met vlees), met goed verteerbare componenten en met een gebalanceerd aminozurenprofiel, maakte de ontwikkeling van grotere hersenen en een korter maagdarmstelsel mogelijk. Voor de vertering van vezelrijk, plantaardig voedsel zijn planteneters afhankelijk van fermentatie in een pens (koe) of blinde en dikke darm (konijn, paard). Deze organen vragen veel energie en nutriënten, die dus niet benut kunnen worden voor de ontwikkeling van andere weefsels en organen. “Hersenen vragen gewoon erg veel energie en vanaf het moment dat de mens ging jagen, zo’n 2,5 miljoen jaar geleden, en dus (meer) vlees ging eten, zien we de omvang van de hersenen en daarmee het denkvermogen ook gestaag toenemen”, stelt Mann.
“Voedsel van dierlijke oorsprong levert veel meer energie op dan plantaardig voedsel”
Essentiële nutriënten
In de lange evolutie van de mens is onze stofwisseling ingesteld op verteren, absorberen en benutten van voedingsstoffen van dierlijke oorsprong. “Voor veel nutriënten zijn we zelfs afhankelijk van dierlijk voedsel, zoals vlees. Denk aan ijzer, zink, vitamine B12 en omega-3-vetzuren”, benadrukt Mann.
Vitamine B12 komt alleen voor in vlees en vis en is essentieel voor het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. Zink en ijzer komen weliswaar ook voor in planten, maar in een veel minder goed opneembare vorm. Tekorten aan zink en ijzer zijn schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen. De omega-3-vetzuren EPA en DHA komen alleen voor in dierlijke producten en deze vetzuren zijn – samen met vitamine B12 – essentieel voor een goede hersenfunctie en -gezondheid. Mensen die volledig veganistisch eten zullen hun dieet dan ook moeten aanvullen met deze essentiële componenten om tot een volwaardig voedingspatroon te komen.
Menselijke geschiedenis
“Al meer dan 3,5 miljoen jaar bestaat de voeding van de mens voor een groot deel uit dierlijke producten”, zegt Mann. “Toen onze voorouders van de bossen migreerden naar open savannes werd energieopname een belangrijke factor voor overleving. Voedsel van dierlijke oorsprong levert veel meer energie op dan plantaardig voedsel en ook nu nog zien we dat de meeste traditionele jager-verzamelaar-volkeren 65% van hun energie uit dierlijk voedsel halen. We zijn geen planten. Het is logisch dat levensmiddelen van dierlijke oorsprong beter tegemoet komen aan onze energie- en nutriëntenbehoeften dan plantaardig voedsel”, aldus Mann.
Nadere informatie
Zie hier de link naar de presentatie van Neil Mann, gehouden tijdens het symposium “The Societal Role of Meat, What the Science Says”, Dublin, 19-20 oktober 2022.
Komende tijd besteden we als Nederland Vleesland in een reeks berichten aandacht aan deze relevante gepresenteerde wetenschappelijke inzichten over de betekenis van vlees.
Voor vragen of reacties mail naar info@nederlandvleesland.nl.