Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

Vlees is essentieel om de wereldbevolking van voldoende, gezonde en voedzame voeding te voorzien. Dat blijkt uit een presentatie van Nick Smith (Massey University, Nieuw-Zeeland). Toch wordt vaak geadviseerd om minder of zelfs helemaal geen vlees te eten, omdat dit beter zou zijn voor de gezondheid. Bradley Johnston (Texas A&M University) legt uit dat die adviezen niet altijd goed onderbouwd zijn.

“Een goed voedingsadvies moet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek, klinische ervaringen én op de waarden en voorkeuren van het individu”, benadrukt Johnston. Veel alleseters houden gewoon van de smaak van vlees en zien vlees eten als onderdeel van hun tradities of cultuur. Als we mensen uitleggen dat de relatie tussen vleesconsumptie en het risico op kanker en sterfte daaraan eigenlijk erg zwak is, dan zullen de meesten hun voedingsgewoontes niet willen veranderen, laat Johnston zien.

Nick Smith van Massey University in Nieuw-Zeeland benadrukt dat context ook op mondiaal niveau belangrijk is: “In Ierland krijgen consumenten voldoende zink, vitamine A, vitamine B2 en vitamine B12 binnen, maar in Indonesië en India zien we forse tekorten.”. De bevolking van rijke landen en stedelijke gebieden eet over het algemeen ruim voldoende vlees en daar zien we weinig ondervoeding.

Wetenschap kritisch beoordelen
”Bij de beoordeling van wetenschappelijk onderzoek moeten we kritisch zijn op hoe resultaten gepresenteerd worden”, vertelt Johnston. Zo blijkt dat veel systematische overzichtsartikelen over voeding te weinig informatie bevatten over de proefopzet, de criteria en het model dat is gebruikt voor de meta-analyse. Ook wordt meestal te weinig aandacht besteed aan de mate van (on)zekerheid van de gevonden relaties.

Bij de interpretatie van wetenschappelijke publicaties en het formuleren van aanbevelingen moeten we volgens Johnston meer rekening houden met die onzekerheden. Ook is meer aandacht nodig voor een afweging van voor- en nadelen van consumptie van rood vlees en met de voorkeuren van de consumenten. Hij heeft samen met collega-wetenschappers een literatuuronderzoek gedaan, waarbij ze te werk gingen volgens het Nutritional Recommendations (NutriRECS) proces en de (on)zekerheid van oorzaak-gevolg-relaties ook beoordeelden. Volgens deze systematiek kunnen volwassenen hun inname van onbewerkt rood vlees en bewerkt vlees gewoon op peil houden, omdat de aanwijzingen voor schadelijke effecten van vleesconsumptie op de gezondheid onzeker en zwak zijn.

Beschikbaar voedsel en biologisch beschikbare nutriënten
Als we kijken naar de hoeveelheid totaal eiwit die wereldburgers dagelijks binnenkrijgen, dan lijkt in weinig landen sprake van tekorten, laat Nick Smith zien. “Als we kijken naar de hoeveelheid verteerbaar eiwit of biologisch beschikbaar eiwit, dan blijkt de situatie een stuk zorgelijker.” Dan krijgt de bevolking volgens Smith in meer dan honderd landen in de wereld gemiddeld minder eiwit binnen dan de aanbevolen hoeveelheid van vijftig gram eiwit per dag. ”Eiwitten van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren) worden beter benut en hebben een aminozurenprofiel dat beter tegemoet komt aan onze behoeften dan plantaardige eiwitten. Ook voor de voorziening aan essentiële vitaminen en mineralen is dierlijk eiwit een betere keuze”, zegt Smith.

“Eiwitten van dierlijke oorsprong worden beter benut en hebben een aminozurenprofiel dat beter tegemoet komt aan onze behoeften dan plantaardige eiwitten.”

Impact van eten zonder vlees
Nick Smith zocht uit wat er zou gebeuren als we geen vlees meer zouden eten: ”We krijgen dan nog wel voldoende calorieën (energie) binnen, maar de eiwitopname komt in de knel, zelfs als we wel zuivelproducten en eieren blijven eten.” Ook vitamine A en vitamine B12 tekorten treden dan op en aan onze behoeften aan ijzer en zink wordt ook niet meer voldaan, laat Smith zien. Om met een volledig plantaardig voedingspatroon voldoende nutriënten binnen te krijgen zullen we ons voedsel moeten aanvullen met supplementen (calcium, ijzer, zink, vitamine B2 en vitamine B12).

Ook als we wel zuivel en eieren eten moeten we ons realiseren dat vlees een onvermijdelijk bijproduct is van melk- en eierenproductie. Het is dan ook nuttig en nodig dat we dat vlees ook opeten, vindt Smith.

Nadere informatie
Zie hier de presentatie van Nick Smith (Massey University Nieuw Zeeland) ,  op het symposium “The Societal Role of Meat- What the Science Says”, in Dublin, 19-20 oktober 2022: The role of meat in global nutrient supply – YouTube

En hier de presentatie van Bradley Johnston (Texas A&M University): Evidence based nutrition: decision making for individuals and populations – YouTube

Dit bericht valt in een reeks op basis van de genoemde bijeenkomst in Dublin, zie ook:
Van Neil Mann: Dierlijke producten horen bij de mens” – Nederland Vleesland
Van Alice Stanton: Hoe (on)gezond is rood vlees? – Nederland Vleesland
Van Wilhelm Windisch:Verspil geen biomassa, eet planten én dieren
Van Peer Ederer: Veehouderij houdt belangrijke rol in wereldwijde voedselvoorziening

Voor reacties mail naar info@nederlandvleesland.nl

Lees ook over...

Gemeente Noardeast-Fryslân bewust niet vegetarisch

23-02-2024

Varkens zijn belangrijk voor levensveranderend medicijn trombose- en hartpatiënten

21-02-2024

Dierlijke eiwitten zorgen voor betere spiereiwitaanmaak dan plantaardig voedsel

20-02-2024

Nederlandse schapensector lanceert platform BlijSchaap

23-01-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Nieuwe podcast Of Je Worst Lust: knettert het tussen kamp vega en kamp vlees?

23-01-2024

AAN TAFEL | Media in Nederland: polariserend of verbindend?

22-12-2023

FAO: Nederlands vlees kan bijdragen aan oplossing voor wereldwijd voedseltekort

12-12-2023

Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland sluit zich aan bij Nederland Vleesland

01-12-2023

Dutch Food Week 2023 opent met smakelijke lekkernijen en gesprekken over vlees

06-10-2023

Klimaatimpact van Nederlandse vleesvarkens verminderd met 46% sinds 1990

19-09-2023

Nederland Vleesland: Trotse partner van Dutch Food Week 2023

13-09-2023

Neem een kijkje in de stal en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

04-09-2023

Minder consumenten laten vlees bewust staan

14-08-2023

“Light” producten, vleesvervangers en de Nutri-score: sterk bewerkte producten met hoge risico’s

21-07-2023

Kritiek op het EAT-Lancet-rapport: te weinig erkenning voor dierlijke voeding!

21-07-2023

1000 wetenschappers pleiten voor evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid in plaats van een continue anti-veeteelt-toon

18-07-2023

Eenzijdige, negatieve berichtgeving veehouderij is gevaarlijk!

18-07-2023

'Stop met halve verhalen over vega en vlees'

14-07-2023

Nieuwe traditie groot succes

05-07-2023

Vermenging van wetenschap, ideologie, industrie en beleid is gevaarlijk

30-06-2023

NLVOEDT: nieuwe opzet voor traditionele afsluiting van parlementair jaar

29-06-2023

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

26-04-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

20-04-2023

Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

19-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022