02 - De prijs van dierenwelzijn met Frank Mandersloot en Esther Molenwijk

14 februari 2024 - 13:03

In deze aflevering van Of Je Worst Lust gaat podcastmaker Esther Molenwijk in gesprek met kalverhouder Frank Mandersloot. Waar Esther de oplossing voor problemen met dierenwelzijn en uitstoot liever zoekt in een overgang naar een plantaardig dieet, zoekt Frank naar een duurzame en dierwaardige toekomst voor de kalversector. Met deze experts praten we over vleesconsumptie: dierenwelzijn versus consumentengedrag. Terwijl de roep om beter dierenwelzijn luider wordt, blijft de vraag naar betaalbaar vlees onverminderd hoog. Hoe brengen we deze tegenstellingen samen? En welke verantwoordelijkheid ligt er bij overheid, producent en consument? Samen met Frank en Esther verkennen we de uitdagingen. 

De stellingen in deze aflevering:

  • De vleessector loopt qua dierenwelzijn ver achter op wat de maatschappij acceptabel vindt.
  • 3 sterren Beter Leven zou de ondergrens moeten zijn voor ons vlees en het keurmerk zou ook transport en slacht mee moeten nemen in de beoordeling.
  • De consument bepaalt nu eenmaal. Als hij vraagt om goedkoop vlees, zonder zich druk te maken om dierenwelzijn, zal dat worden geproduceerd. Als wij het in Nederland niet doen, dan doet een producent in het buitenland het wel en daar zijn de regels misschien minder streng.
  • Er is te veel aandacht voor de milieubelasting van vlees terwijl die van alternatieven niet onder eenzelfde vergrootglas ligt.

 

 

Gasten: Frank Mandersloot (kalverhouder en voorzitter Vereniging van Kalverhouders) en Esther Molenwijk (podcastmaker bij studio Plantaardig)
Presentatie: Josja Haagsma en Joost Scholten
Organisatie: Colinda Bos – Van Ekris, JEEN.
Audio en video: Kees van Duinhoven
Socials: Isabel Koens, JEEN.