06 - Polarisatie met vleesmeesters Samuel Levi & Erik Waagmeester

1 oktober 2024 - 08:23

“We moeten vlees opnieuw leren waarderen”

Het eten van vlees is onderwerp van discussie geworden. Hoe voelt dat als slager of worstmaker? Erik Waagmeester van de ambachtelijke slagerij De Wit in Amsterdam merkt dagelijks dat zijn klanten andere vragen stellen en meer willen weten over herkomst, slacht en duurzaamheid.

Worstenmaker Samuel Levi van het merk Brandt & Levi schreef zelfs het openhartige boek Worstelingen over de trots op het vak en zijn aanpak én zijn twijfels over zijn rol en die van andere partijen in de keten.

Dat de rol van slagers verandert, is voor Erik en Samuel een gegeven. Ze krijgen veel vaker vragen over de herkomst van het vlees, foodmiles en transport, dierenwelzijn, duurzaamheid en gezondheid. Een goede ontwikkeling, menen beiden. En voor beiden een reden om vraagtekens te zetten bij de aanpak in de supermarkt. “Ik slaap heerlijk, want je kunt mij nooit op een leugen betrappen.”

De stellingen in deze aflevering:

  • Vlees zou niet meer in de supermarkt moeten worden verkocht, maar bij slagers die alles kunnen vertellen of herkomst en kwaliteit.
  • Zolang de vraag naar vlees blijft en stijgt, is het beter dat het in Nederland wordt geproduceerd dan elders.
  • Actiegroepen als Ongehoord doen meer kwaad dan goed voor de transitie naar een dierwaardiger veehouderij door filmopnames te manipuleren en in te breken bij boeren.
  • Veehouderij en vleesconsumptie veranderen niet ondanks alle kennis die we erover hebben. Het huidige systeem, inclusief intensieve veehouderij, is hoe de grote meerderheid het gewoon graag wil in een democratie met een vrije markt.
  • Zelf slachten zouden veel meer slagers moeten doen zodat ze veel meer kennis over hun basisproduct hebben.

Gasten: Erik Waagmeester, ambachtelijk slager bij Slagerij De Wit in Amsterdam. Samuel Levi, (o.a.) worstmaker, podcastmaker en auteur.

Presentatie: Joost Scholten
Productie en socials: JEEN.
Audio en video: Kees van Duinhoven