1 oktober 2024 - 08:23
“We moeten vlees opnieuw leren waarderen”
Het eten van vlees is onderwerp van discussie geworden. Hoe voelt dat als slager of worstmaker? Erik Waagmeester van de ambachtelijke slagerij De Wit in Amsterdam merkt dagelijks dat zijn klanten andere vragen stellen en meer willen weten over herkomst, slacht en duurzaamheid.
Worstenmaker Samuel Levi van het merk Brandt & Levi schreef zelfs het openhartige boek Worstelingen over de trots op het vak en zijn aanpak én zijn twijfels over zijn rol en die van andere partijen in de keten.
Dat de rol van slagers verandert, is voor Erik en Samuel een gegeven. Ze krijgen veel vaker vragen over de herkomst van het vlees, foodmiles en transport, dierenwelzijn, duurzaamheid en gezondheid. Een goede ontwikkeling, menen beiden. En voor beiden een reden om vraagtekens te zetten bij de aanpak in de supermarkt. “Ik slaap heerlijk, want je kunt mij nooit op een leugen betrappen.”
De stellingen in deze aflevering:
Gasten: Erik Waagmeester, ambachtelijk slager bij Slagerij De Wit in Amsterdam. Samuel Levi, (o.a.) worstmaker, podcastmaker en auteur.
Presentatie: Joost Scholten
Productie en socials: JEEN.
Audio en video: Kees van Duinhoven