03 - Special voedselveiligheid: van vleesvervangers tot kweekvlees

5 maart 2024 - 12:28

In deze bonusaflevering van Of Je Worst Lust is Simone Hertzberger te gast. Zij is hoofdredacteur van nieuwsbrief en website Voedselveiligheid (VMT.nl) en adviseur van Fairtrade Original. Simone specialiseerde zich een leven lang op het gebied van voedselveiligheid en duurzaamheid en werkte voor de NVWA en Ahold.

Door haar jarenlange ervaring met alle denkbare onderwerpen op het gebied van voedselveiligheid, weet Simone precies waar producenten op moeten letten en waar we als consumenten op kunnen rekenen. Josja, Simone en Joost bespreken verschillende onderwerpen, van filet Américain tot Frankensteinvoedsel. Want hoe zit het met de betrouwbaarheid van kweekvlees? En van bewerkte vleesvervangers? En moeten producenten van buiten de EU aan dezelfde strenge voorwaarden voldoen als onze Nederlandse boeren?

De stellingen in deze aflevering:

  • Als het gaat om voedselveiligheid kunnen we ons eten beter in Nederland produceren dan bijvoorbeeld in het verre oosten.
  • Met hoogbewerkte vleesvervangers zijn de risico’s voor voedselveiligheid hoger dan met volledig natuurlijke producten.
  • Experimenteren met technieken als kweekvlees en -vis, is experimenteren met voedselveiligheid. Die risico’s zijn te groot.
  • Als een product goed wordt gekeurd in de EU, kun je er volledig zeker van zijn dat het veilig is.
  • Kweekvlees wordt gezien als onnatuurlijk Frankensteinvoedsel en zal nooit worden geaccepteerd.

Gast: Simone Hertzberger, expert voedselveiligheid en hoofdredacteur van VMT Nieuwsbrief en website Voedselveiligheid en adviseur van Fairtrade Original.
Presentatie: Josja Haagsma en Joost Scholten
Organisatie: Colinda Bos – Van Ekris, JEEN.
Audio en video: Kees van Duinhoven
Socials: Isabel Koens, JEEN.