Cees van den Berg
Vertelt je graag meer over:- Verschil in smaken
Als er een wereldkampioenschap was op het gebied van duurzame vleesketens, zou Nederland zeker in de finale staan. Onder andere vanwege de prestaties op het gebied van circulaire landbouw. Een belangrijk onderdeel van duurzame voedselproductie en een van de specialiteiten van de Nederlandse landbouw. In veel gevallen is Nederlands vlees meer circulair dan buitenlandse producten. Ook in de vergelijking met plantaardige producten zijn er verschillende vleessoorten die goed scoren op duurzaamheid.
De sterke positie van Nederland is onder andere te danken aan de innovativiteit en het vakmanschap van onze boeren en andere schakels in de keten. Daarnaast speelt het gebruik van reststromen een belangrijke rol. Van oudsher loopt de Nederlandse keten hierin voorop. 43 procent van de ingrediënten van diervoeder bestaat uit reststromen die niet voor mensen geschikt zijn. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten die overblijven bij de productie van voedingsmiddelen voor ons, mensen. Landbouwdieren zetten onze reststromen, die anders weggegooid zouden worden, om in hoogwaardig voedsel als vlees en vleeswaren. Zeker varkens zijn echte kringloopdieren, die daarmee bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling.
Een mooi voorbeeld is Nijsen Company. Ze maken circulaire diervoeders van restromen uit de levensmiddelenindustrie. Zo maken we extra duurzaam varkensvlees met een lagere carbon-footprint. In de onderstaande video kan je zien hoe dat gaat.
Ook in de slachterijen en verdere verwerking wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Bij Westfort hebben ze bij de nieuwbouw veel duurzame technieken gebruikt om de footprint zo laag mogelijk te houden. In de video zie je wat daarvoor gebeurt is.
Kijk dan op