Duurzaamheid
Footprint
Robert van Duijnhoven

Als er een wereldkampioenschap was op het gebied van duurzame vleesketens, zou Nederland zeker in de finale staan. Onder andere vanwege de prestaties op het gebied van circulaire landbouw. Een belangrijk onderdeel van duurzame voedselproductie en een van de specialiteiten van de Nederlandse landbouw. In veel gevallen is Nederlands vlees meer circulair dan buitenlandse producten. Ook in de vergelijking met plantaardige producten zijn er verschillende vleessoorten die goed scoren op duurzaamheid.

De sterke positie van Nederland is onder andere te danken aan de innovativiteit en het vakmanschap van onze boeren en andere schakels in de keten. Daarnaast speelt het gebruik van reststromen een belangrijke rol. Van oudsher loopt de Nederlandse keten hierin voorop. 43 procent van de ingrediënten van diervoeder bestaat uit reststromen die niet voor mensen geschikt zijn. Dit zijn bijvoorbeeld ingrediënten die overblijven bij de productie van voedingsmiddelen voor ons, mensen. Landbouwdieren zetten onze reststromen, die anders weggegooid zouden worden, om in hoogwaardig voedsel als vlees en vleeswaren. Zeker varkens zijn echte kringloopdieren, die daarmee bijdragen aan het voorkomen van voedselverspilling.

Een mooi voorbeeld is Nijsen Company. Ze maken circulaire diervoeders van restromen uit de levensmiddelenindustrie. Zo maken we extra duurzaam varkensvlees met een lagere carbon-footprint. In de onderstaande video kan je zien hoe dat gaat.

Ook in de slachterijen en verdere verwerking wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Bij Westfort hebben ze bij de nieuwbouw veel duurzame technieken gebruikt om de footprint zo laag mogelijk te houden. In de video zie je wat daarvoor gebeurt is.

Lees ook over...

Slager

Cees van den Berg

Vertelt je graag meer over:
  • Verschil in smaken
Lees het verhaal van Cees van den Berg
Verhey Vlees Excellent

Stan Mennen

Vertelt je graag meer over:
  • Bereikbaar en betaalbaar
Lees het verhaal van Stan Mennen

Nederland Vleesland

Vertelt je graag meer over:
  • Voedingswaarde
Lees het verhaal van Nederland Vleesland
Vion

Derk Oorburg

Vertelt je graag meer over:
  • Voedselveiligheid
Lees het verhaal van Derk Oorburg
Veetransporteur

Gerwin van Beek

Vertelt je graag meer over:
  • Omgang met dieren
Lees het verhaal van Gerwin van Beek
Kalverhouder

Kees van Herk

Vertelt je graag meer over:
  • Innovatie
Lees het verhaal van Kees van Herk
Darling Ingredients

Carine van Vuure

Vertelt je graag meer over:
  • Vierkantsverwaarding
Lees het verhaal van Carine van Vuure
Melkveehouder

Walter Bruijnes

Vertelt je graag meer over:
  • Water
Lees het verhaal van Walter Bruijnes
Duynie Group

Derk van Manen

Vertelt je graag meer over:
  • Ontbossing voorkomen
Lees het verhaal van Derk van Manen