Wij zoeken naar de beste manier om het hele varken van kop tot staart te benutten en het in de voedselketen te houden. Naast het vlees gebruiken we de eetbare delen uiteraard eerst zoveel mogelijk als voedsel en de andere bijproducten onder andere als grondstof voor medicijnen, cosmetica, petfood, leer, schuurpapier en zeep.”
Carine van Vuure - Darling Ingredients
Van kop tot staart
In het boek ‘PIG 05049′ onderzoekt kunstenaar Christien Meindertsma wat er allemaal van één varken wordt gemaakt. Het kostte haar drie jaar om dat in beeld te brengen en levert 196 pagina’s op met de meest uiteenlopende, verrassende en alledaagse producten. Nederlandse slachterijen gooien namelijk niets weg. Van kop tot staart: alles van het dier vindt een bestemming. Vierkantsverwaarding, noemen we dit. Een kwestie van respect voor het dier, en van duurzaamheid.
Dat begint bij het vlees: voor binnen- én buitenland. Export van vlees is belangrijk, omdat Nederlandse consumenten maar een deel van het dier eten. Gehakt, karbonades en biefstuk mogen bij ons populair zijn, aan pootjes, oren en snuiten wagen de meeste Nederlanders zich liever niet. In andere landen is dat vlees juist populair en zo zorgen we ervoor dat elk deel van het dier de meest hoogwaardige bestemming vindt. Ook in de ambachtelijke slagerij wordt vierkantsverwaarding toegepast; (bijna) alles wordt benut voor bijvoorbeeld bouillon of in de worstmakerij
Ook producten die overblijven worden weer verwerkt tot allerlei producten. In de voedselketen, maar ook daarbuiten zijn allerlei toepassingen. Van medicijnen, natuurlijke kleur- en smaakversterkers, zeep, cosmetica en voer voor huisdieren tot porselein, verf, borstels, schuurpapier, leer en energie. Wist je bijvoorbeeld dat van varkensdarmen bloedverdunners worden gemaakt?
Gertjan Kiers vertelt ook over hoe alle delen van het varken worden gebruikt in deze video:
Meer weten over de verwaarding van kop tot staart?