Duurzaamheid
Vierkantsverwaarding
Carine van Vuure
"

Wij zoeken naar de beste manier om het hele varken van kop tot staart te benutten en het in de voedselketen te houden. Naast het vlees gebruiken we de eetbare delen uiteraard eerst zoveel mogelijk als voedsel en de andere bijproducten onder andere als grondstof voor medicijnen, cosmetica, petfood, leer, schuurpapier en zeep.”

Carine van Vuure - Darling Ingredients

Van kop tot staart

In het boek ‘PIG 05049′ onderzoekt kunstenaar Christien Meindertsma wat er allemaal van één varken wordt gemaakt. Het kostte haar drie jaar om dat in beeld te brengen en levert 196 pagina’s op met de meest uiteenlopende, verrassende en alledaagse producten. Nederlandse slachterijen gooien namelijk niets weg. Van kop tot staart: alles van het dier vindt een bestemming. Vierkantsverwaarding, noemen we dit. Een kwestie van respect voor het dier, en van duurzaamheid.

Dat begint bij het vlees: voor binnen- én buitenland. Export van vlees is belangrijk, omdat Nederlandse consumenten maar een deel van het dier eten. Gehakt, karbonades en biefstuk mogen bij ons populair zijn, aan pootjes, oren en snuiten wagen de meeste Nederlanders zich liever niet. In andere landen is dat vlees juist populair en zo zorgen we ervoor dat elk deel van het dier de meest hoogwaardige bestemming vindt. Ook in de ambachtelijke slagerij wordt vierkantsverwaarding toegepast; (bijna) alles wordt benut voor bijvoorbeeld bouillon of in de worstmakerij

Ook producten die overblijven worden weer verwerkt tot allerlei producten. In de voedselketen, maar ook daarbuiten zijn allerlei toepassingen. Van medicijnen, natuurlijke kleur- en smaakversterkers, zeep, cosmetica en voer voor huisdieren tot porselein, verf, borstels, schuurpapier, leer en energie. Wist je bijvoorbeeld dat van varkensdarmen bloedverdunners worden gemaakt?

Gertjan Kiers vertelt ook over hoe alle delen van het varken worden gebruikt in deze video:

Lees ook over...

Slager

Cees van den Berg

Vertelt je graag meer over:
  • Verschil in smaken
Lees het verhaal van Cees van den Berg
Verhey Vlees Excellent

Stan Mennen

Vertelt je graag meer over:
  • Bereikbaar en betaalbaar
Lees het verhaal van Stan Mennen

Nederland Vleesland

Vertelt je graag meer over:
  • Voedingswaarde
Lees het verhaal van Nederland Vleesland
Vion

Derk Oorburg

Vertelt je graag meer over:
  • Voedselveiligheid
Lees het verhaal van Derk Oorburg
Veetransporteur

Gerwin van Beek

Vertelt je graag meer over:
  • Omgang met dieren
Lees het verhaal van Gerwin van Beek
Kalverhouder

Kees van Herk

Vertelt je graag meer over:
  • Innovatie
Lees het verhaal van Kees van Herk
Melkveehouder

Walter Bruijnes

Vertelt je graag meer over:
  • Water
Lees het verhaal van Walter Bruijnes
Varkenshouder

Robert van Duijnhoven

Vertelt je graag meer over:
  • Footprint
Lees het verhaal van Robert van Duijnhoven
Duynie Group

Derk van Manen

Vertelt je graag meer over:
  • Ontbossing voorkomen
Lees het verhaal van Derk van Manen