Nationaal Eiwit debat

Deze week vindt het Nationaal Eiwitdebat plaats, een initiatief van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV Meat Café).  De overheid streeft naar een verschuiving in het Nederlandse consumptiepatroon naar meer plantaardige eiwitten, vanwege de volksgezondheid en het milieu. In het COV Meat Café worden daar prikkelende stellingen over geponeerd en gaat daar het gesprek over.

Want: dierlijke eiwitten hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige eiwitten. Die hogere kwaliteit en een betere opneembaarheid door het menselijk lichaam zijn dus niet zomaar één op één te vervangen door eenzelfde hoeveelheid  plantaardige eiwitten te nuttigen. Het is daarom wat betreft de gezondheid goed om te kijken naar de voedingswaarde, de juiste balans tussen de verschillende eiwitbronnen en ook de wisselwerking daartussen.

Wat betreft het milieu: er is (nog) geen uniforme meet- en rekenmethode om de directe milieu- of klimaatimpact van eiwitten te meten. Dierlijk of plantaardig. De realiteit van de footprint (in LCA’s) is complex en de productiesystemen grijpen in elkaar. Desondanks wordt eenzijdig en vaak al te makkelijk gekeken naar vlees als dé boosdoener, veelal onvoldoende of onjuist onderbouwd. Met te weinig oog voor de voorloperpositie, die Nederland in de wereld in neemt in het zo duurzaam mogelijk houden van dieren voor de productie van vlees.

Eiwitbalans: een discussie

Kortom: streefpercentages van de overheid rond de binnenlandse consumptie zijn geen doel op zich. Er dient in de consumptie én de productie een duurzaam, realistisch en gezond evenwicht gevonden te worden gezocht tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen, om de wereld verantwoord te helpen voeden: de eiwitbalans.

En ja. Over vlees heeft iedereen een mening. En meningen lopen soms uiteen… Juist daarom organiseert de Nederlandse vleessector in haar jaarlijkse COV Meatcafé dit ‘Nationaal Eiwitdebat’, met stakeholders, kennisnetwerken en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Voor wederzijds begrip en voortschrijdend inzicht, voor het netwerken en voor een toekomstbestendige vleesconsumptie en -productie.

Lees op Vlees.nl

Dossier eiwitbalans
De rol van eiwit in ons dagelijks dieet

Lees ook over...

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Dubbeldoel koeien

27-01-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

De koning van de kringloop

25-01-2023

Duurzame slachterij

23-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022