Lees ook over...
/ Nieuws / Nationaal Eiwit debat
Deze week vindt het ‘Nationaal Eiwitdebat’ plaats, een initiatief van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV Meat Café). De overheid streeft naar een verschuiving in het Nederlandse consumptiepatroon naar meer plantaardige eiwitten, vanwege de volksgezondheid en het milieu. In het COV Meat Café worden daar prikkelende stellingen over geponeerd en gaat daar het gesprek over.
Want: dierlijke eiwitten hebben een hogere eiwitkwaliteit dan plantaardige eiwitten. Die hogere kwaliteit en een betere opneembaarheid door het menselijk lichaam zijn dus niet zomaar één op één te vervangen door eenzelfde hoeveelheid plantaardige eiwitten te nuttigen. Het is daarom wat betreft de gezondheid goed om te kijken naar de voedingswaarde, de juiste balans tussen de verschillende eiwitbronnen en ook de wisselwerking daartussen.
Wat betreft het milieu: er is (nog) geen uniforme meet- en rekenmethode om de directe milieu- of klimaatimpact van eiwitten te meten. Dierlijk of plantaardig. De realiteit van de footprint (in LCA’s) is complex en de productiesystemen grijpen in elkaar. Desondanks wordt eenzijdig en vaak al te makkelijk gekeken naar vlees als dé boosdoener, veelal onvoldoende of onjuist onderbouwd. Met te weinig oog voor de voorloperpositie, die Nederland in de wereld in neemt in het zo duurzaam mogelijk houden van dieren voor de productie van vlees.
Eiwitbalans: een discussie
Kortom: streefpercentages van de overheid rond de binnenlandse consumptie zijn geen doel op zich. Er dient in de consumptie én de productie een duurzaam, realistisch en gezond evenwicht gevonden te worden gezocht tussen dierlijke en plantaardige eiwitbronnen, om de wereld verantwoord te helpen voeden: de eiwitbalans.
En ja. Over vlees heeft iedereen een mening. En meningen lopen soms uiteen… Juist daarom organiseert de Nederlandse vleessector in haar jaarlijkse COV Meatcafé dit ‘Nationaal Eiwitdebat’, met stakeholders, kennisnetwerken en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Voor wederzijds begrip en voortschrijdend inzicht, voor het netwerken en voor een toekomstbestendige vleesconsumptie en -productie.
Lees op Vlees.nl