EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

EAT Lancet dieetHet EAT Lancet (planetary health) dieet – vooral bedacht om voeding duurzamer te maken – kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.

Zo blijkt uit een nieuwe studie van Ty Beal van de Universiteit van Washington. Het onderzoekt wijst uit dat dierlijke producten nodig zijn om het dieet in balans te brengen en te zorgen voor voldoende vitamine B12, calcium, ijzer en zink.

Het EAT-Lancet dieet omvat een laag aandeel dierlijke voedingsmiddelen, maar de voedingswaarde zou voldoende moeten zijn voor een gemiddelde volwassene van 30 jaar. De recente studie van Beal bekeek de voedingswaarde voor volwassenen vanaf 25 jaar en voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar oud). De opname van vitamine A en foliumzuur uit het EAT-Lancet dieet is voldoende voor deze groepen, maar er kunnen echt tekorten optreden aan vitamine B12, calcium, ijzer en zink, wat met name aanwezig is in dierlijke producten, zoals vlees. Vrouwen krijgen met het ‘planeetvriendelijke’ dieet maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen.

Dieet aanpassen
De onderzoekers adviseren daarom om het EAT-Lancet dieet aan te passen: Er zouden minder fytaat-rijke planten in opgenomen moeten worden: fytaat vermindert namelijk de  opname van mineralen en spoorelementen vanuit het maagdarmkanaal. Daarnaast pleit Beal voor meer dierlijke producten, waaronder vlees, in het planeetvriendelijke voedingspatroon. Zo krijgen volwassen mannen en vrouwen voldoende vitaminen en essentiële mineralen en spoorelementen binnen. Vlees, vis, zuivel, eieren kunnen het EAT-Lancet dieet aanvullen met deze belangrijke bouwstoffen, om te komen tot een voedingspatroon dat goed is voor de planeetgezondheid én voor de volksgezondheid.

Bron: The Lancet Planetary Health

Lees ook over...

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Dubbeldoel koeien

27-01-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

De koning van de kringloop

25-01-2023

Duurzame slachterij

23-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022