Lees ook over...
/ Nieuws / EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen
Het EAT Lancet (planetary health) dieet – vooral bedacht om voeding duurzamer te maken – kan leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen.
Zo blijkt uit een nieuwe studie van Ty Beal van de Universiteit van Washington. Het onderzoekt wijst uit dat dierlijke producten nodig zijn om het dieet in balans te brengen en te zorgen voor voldoende vitamine B12, calcium, ijzer en zink.
Het EAT-Lancet dieet omvat een laag aandeel dierlijke voedingsmiddelen, maar de voedingswaarde zou voldoende moeten zijn voor een gemiddelde volwassene van 30 jaar. De recente studie van Beal bekeek de voedingswaarde voor volwassenen vanaf 25 jaar en voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd (15-49 jaar oud). De opname van vitamine A en foliumzuur uit het EAT-Lancet dieet is voldoende voor deze groepen, maar er kunnen echt tekorten optreden aan vitamine B12, calcium, ijzer en zink, wat met name aanwezig is in dierlijke producten, zoals vlees. Vrouwen krijgen met het ‘planeetvriendelijke’ dieet maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen.
Dieet aanpassen
De onderzoekers adviseren daarom om het EAT-Lancet dieet aan te passen: Er zouden minder fytaat-rijke planten in opgenomen moeten worden: fytaat vermindert namelijk de opname van mineralen en spoorelementen vanuit het maagdarmkanaal. Daarnaast pleit Beal voor meer dierlijke producten, waaronder vlees, in het planeetvriendelijke voedingspatroon. Zo krijgen volwassen mannen en vrouwen voldoende vitaminen en essentiële mineralen en spoorelementen binnen. Vlees, vis, zuivel, eieren kunnen het EAT-Lancet dieet aanvullen met deze belangrijke bouwstoffen, om te komen tot een voedingspatroon dat goed is voor de planeetgezondheid én voor de volksgezondheid.