Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

Dat laatste sneetje brood, die halve komkommer of dat stukje kip waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verloopt: in 2022 verspilden Nederlanders thuis gemiddeld 33,4 kilo eten per persoon. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. In vergelijking met vorige metingen nam voedselverspilling minder hard af. Om verspilling thuis verder terug te dringen is meer actie nodig vanuit de hele voedselketen. Ook op het gebied van vlees en vleeswaren.

De resultaten komen uit uitgebreid onderzoek naar voedselverspilling in huishoudens van het Voedingscentrum, gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en begeleid door Wageningen University & Research, Rijkswaterstaat en Milieu Centraal.

Top vijf
In de top vijf van meest verspilde producten staan brood en deegwaren (6,2 kilo) op één, gevolgd door groente (4,4 kilo), fruit (4,3 kilo), aardappelen (2,8 kilo) en zuivel (2,8 kilo). Lilou van Lieshout, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum: “Deze productgroepen zorgen samen voor meer dan de helft (61%) van de voedselverspilling in Nederlandse huishoudens.” Vlees en vleeswaren volgen op nummer zes.

Gelet op de klimaatimpact, ziet de top vijf er heel anders uit. Dan staan vlees en vleeswaren bovenaan, met 2,39 kilo, goed voor meer dan een derde van de totale milieu-impact van voedselverspilling. Van Lieshout: “Vooral verspilling van vlees- en zuivelproducten, groenten en broodproducten zorgt voor onnodige uitstoot van veel broeikasgassen. Voedselverspilling voorkomen in de hele keten is een van de meest effectieve oplossingen om broeikasgasuitstoot terug te dringen.”

Vleessector zet stappen
De vleessector neemt haar verantwoordelijkheid en zet al goede stappen om verspilling te voorkomen en de voetafdruk te verlagen. Zo wordt van etensresten zoals brood, deeg, koek, crackers en snoep diervoeder gemaakt. Wist je dat het meest duurzame diervoeder in Nederland wordt gemaakt? Met het aanbieden van circulair diervoeder worden boeren op weg geholpen naar een duurzame bedrijfsvoering. Benieuwd wie, wat en waar het duurzame diervoeder wordt geproduceerd? Lees het hier!

“De vleessector neemt haar verantwoordelijkheid: wist je dat het meest duurzame diervoeder in Nederland wordt gemaakt?”

Vlees zo optimaal mogelijk bewaren
Naast dat de sector stappen onderneemt om de keten te verduurzamen, kun jij als consument thuis ook een steentje bijdragen. Een juiste omgang met vlees leidt namelijk tot het beste resultaat op je bord én voor het milieu. Consumenten kunnen helpen door vlees zorgvuldig te kopen, bewaren, in te vriezen en te ontdooien. Maar hoe doe je dat op een manier waarbij de kwaliteit van het vlees wordt bewaard en vlees zo lang mogelijk goed blijft? Via
deze infographic vind je in één oogopslag hoe en waar je vlees het beste kunt kopen en bewaren. Zo is het belangrijk om vlees zo kort mogelijk buiten de koeling te houden, bijvoorbeeld door het gebruiken van een koeltas. In deze infographic lees je hoe je vlees het beste kunt invriezen en ontdooien voor een optimaal stukje vlees. Ook vind je praktische tips. Wanneer een product bijvoorbeeld ‘over de datum’ is betekent dit niet meteen dat het niet meer goed is. De winkel kan het alleen niet meer garanderen, dus je hoeft het niet meteen weg te gooien. Samen kunnen we het verschil maken!

Bron: www.voedingscentrum.nl/nl/pers/nieuwsberichten/nieuws/daling-voedselverspilling-bij-nederlanders-thuis-lijkt-te-stagneren-meer-actie-is-nodig-.aspx

www.nrc.nl/nieuws/2023/04/19/nederlandse-consumenten-hebben-al-stappen-gezet-maar-zouden-nog-minder-voedsel-weg-moeten-gooien-a4162557

Lees ook over...

Gemeente Noardeast-Fryslân bewust niet vegetarisch

23-02-2024

Varkens zijn belangrijk voor levensveranderend medicijn trombose- en hartpatiënten

21-02-2024

Dierlijke eiwitten zorgen voor betere spiereiwitaanmaak dan plantaardig voedsel

20-02-2024

Nederlandse schapensector lanceert platform BlijSchaap

23-01-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Nieuwe podcast Of Je Worst Lust: knettert het tussen kamp vega en kamp vlees?

23-01-2024

AAN TAFEL | Media in Nederland: polariserend of verbindend?

22-12-2023

FAO: Nederlands vlees kan bijdragen aan oplossing voor wereldwijd voedseltekort

12-12-2023

Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland sluit zich aan bij Nederland Vleesland

01-12-2023

Dutch Food Week 2023 opent met smakelijke lekkernijen en gesprekken over vlees

06-10-2023

Klimaatimpact van Nederlandse vleesvarkens verminderd met 46% sinds 1990

19-09-2023

Nederland Vleesland: Trotse partner van Dutch Food Week 2023

13-09-2023

Neem een kijkje in de stal en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

04-09-2023

Minder consumenten laten vlees bewust staan

14-08-2023

“Light” producten, vleesvervangers en de Nutri-score: sterk bewerkte producten met hoge risico’s

21-07-2023

Kritiek op het EAT-Lancet-rapport: te weinig erkenning voor dierlijke voeding!

21-07-2023

1000 wetenschappers pleiten voor evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid in plaats van een continue anti-veeteelt-toon

18-07-2023

Eenzijdige, negatieve berichtgeving veehouderij is gevaarlijk!

18-07-2023

'Stop met halve verhalen over vega en vlees'

14-07-2023

Nieuwe traditie groot succes

05-07-2023

Vermenging van wetenschap, ideologie, industrie en beleid is gevaarlijk

30-06-2023

NLVOEDT: nieuwe opzet voor traditionele afsluiting van parlementair jaar

29-06-2023

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

23-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

26-04-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

19-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022