Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

Toen Johan Remkes zijn stikstofrapport uitbracht, sprak hij van een kloof tussen stad en platteland. Gaat het over vlees, dan is die kloof nog groter, stellen Linda Verriet, Helma Lodders en Laurens Hoedemaker.De woorden van Johan Remkes bij de presentatie van zijn rapport over stikstof begin oktober: ‘De manier waarop door politiek, media en de culturele voorhoede soms over het platteland en de daar levende opvattingen wordt gesproken, is voor veel mensen een steen des aanstoots.’

Remkes verwijt politiek en media te weinig oog te hebben voor wat leeft op het platteland. Die kloof is voor het onderwerp stikstof nog enigszins te overzien, voor het thema vlees lijkt die onoverbrugbaar. Feit is dat zo’n 95 procent van de Nederlandse bevolking vlees eet. De belangrijkste reden is dat mensen vlees gewoon lekker vinden. De tweede reden waarom mensen vlees eten is vanwege de voedingswaarde. Mensen zeggen vlees te eten om zo voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit blijkt uit opinieonderzoek. Je zou dus denken dat het eten van vlees heel gewoon is. Toch is dat niet zo. Wanneer een tv- of krantenredactie aandacht besteedt aan bepaalde producten, dan worden mensen uitgenodigd die deze producten gebruiken en fabrikanten die de producten maken. Best logisch. Bij vlees is dat anders.

De vleesconsumptie ligt in ons land al jaren op ongeveer hetzelfde peil

Media nodigen hier vrijwel uitsluitend mensen uit die deze producten niet gebruiken, maar daar wel van alles van vinden. En wat zij ervan vinden is uitsluitend negatief. Een recent voorbeeld betreft het tv-programma Op1. Op dierendag ging het over het eten van vlees. De bekende bijna-veganist Rutger Bregman was al geboekt voor het programma. De redactie was nog op zoek naar een vertegenwoordiger van de boeren. Een afvaardiging van ons (Linda Verriet, red.) schoof aan bij het debat. Bregman zocht meteen de confrontatie, niet de verbinding. Bregman wil dat mensen minimaal 3-sterrenvlees kopen. Wij vinden dat mensen uitstekend in staat zijn zelf te kiezen wat zij willen eten.

Waarom praatprogramma’s niet naar de markt kijken om erachter te komen wat Nederlanders kiezen, blijft een raadsel. Marktonderzoeken laten andere dingen zien over het eten van vlees, dan sommige media pretenderen. De vleesconsumptie ligt al vele jaren op ongeveer hetzelfde peil. Neem bijvoorbeeld het onderzoek van Wakker Dier dat onlangs naar buiten kwam. Na een beperkte coronadip (de horeca was tijdelijk dicht), neemt de vleesconsumptie weer wat toe. Enkele weken eerder kwam marktonderzoeker IRI met resultaten: de vraag naar duurdere producten, zoals 3-sterren vlees en vegetarische alternatieven, daalde. Mensen kiezen voor goedkopere producten, zoals vers vlees. De sterk oplopende inflatie en hoge energieprijzen zijn de oorzaak.

Interessant is de vraag: waarom kiezen media in onderwerpen over vlees, zo eenzijdig voor studiogasten die deze producten niet blieven? Waarom worden geen tevreden consumenten uitgenodigd om ook hun verhaal te doen? Het antwoord wordt in feite gegeven door Johan Remkes. Er is een kloof tussen de culturele elite en de gewone man. Die kloof is er bij stikstof, die kloof is echter nog veel breder en dieper bij het eten van vlees.

Dit opinie-artikel verscheen op 2 november 2022 in het Algemeen Dagblad

Linda Verriet is voorzitter van Producten Organisatie Varkenshouderij
Helma Lodders is voorzitter van Vee&Logistiek Nederland
Laurens Hoedemaker is voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector

Lees ook over...

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Dubbeldoel koeien

27-01-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

De koning van de kringloop

25-01-2023

Duurzame slachterij

23-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022