‘Stop met halve verhalen over vega en vlees’

Supermarkt Lidl legt vleesvervanger naast vlees in het koelschap en hoopt zo de klantenkeuze voor plantaardige producten te stimuleren. Want vegetarisch is beter voor milieu en gezondheid dan vlees, redeneert Lidl. Dat is slechts halve voorlichting, klinkt het uit de vleessector.

Lidl wil haar klanten pushen richting de vleesvervangers. Bij wijze van proef worden die in sommige supermarkten direct naast het echte vlees gelegd. Wij vinden dit een slechte proef. Niet omdat klanten nu gemakkelijk verkeerd kunnen grijpen, maar omdat zij maar half worden geïnformeerd. De supermarkten zetten de voordelen van vleesvervangers tegenover de nadelen van vlees. Met andere woorden: de nadelen van vleesvervangers worden verzwegen, evenals de voordelen van vlees. Een dergelijke wijze van ‘voorlichten’ past prima bij reclame-uitingen, maar niet in deugdelijk uitgevoerde proeven en voorlichting van consumenten. Bij een gedegen proefopzet moeten consumenten een afgewogen keuze kunnen maken, met name voor hun gezondheid.

 

“De supermarkten zetten de voordelen van vleesvervangers tegenover de nadelen van vlees.”

 

Supermarktketen Lidl somt in Telegraaf louter voordelen op van de vegetarische alternatieven. Zo zouden die gezonder zijn dan hun vlees-evenknie. Laten wij daar eens op inzoomen. En naar zowel de voor- als nadelen kijken van beide productgroepen. Wij lieten deze in kaart brengen door studenten van HAS Green Academy. Het studententeam bestond uit een vegetariër, een flexitariër en een vleeseter. Zij vergeleken de samenstellingen van thans veel verkochte, vergelijkbare producten, zoals: dierlijk gehakt met vegetarisch gehakt, een varkensschnitzel met een vegetarische schnitzel, twee varianten shoarma en diverse burgers.

De uitkomsten waren zeer genuanceerd, zoals wij ook wel hadden verwacht. Over het algemeen scoren de vleesproducten een stuk beter op de hoeveelheid aminozuren, verteerbare eiwitten en een serie vitamines. Vleesvervangers scoren dan weer een stuk beter op de hoeveelheid vezels en de veelal lagere hoeveelheid vet. Beide producten bevatten dus bestanddelen die goed zijn voor de volksgezondheid. Negatieve aspecten kleven ook aan beide, al is de variatie tussen producten groot. Vlees kan teveel verzadigd vet bevatten en vleesvervangers zijn nogal eens te rijk aan suikers en zout. Bij langdurige hoge consumptie kan dat leiden tot gezondheidsklachten. Verder moet worden opgemerkt dat veel vleeseters de goede eigenschappen van vlees (o.a. aminozuren en vitamines) combineren met die van groenten (o.a. vezels). Zij eten zowel dierlijke als plantaardige producten. Vegetariërs moeten alle voedingsstoffen vanuit plantaardige producten binnen zien te krijgen, wat moeilijker is.

Waar zit dan het grote risico voor de gezondheid? Bij de bewerking: de toegevoegde zouten, suikers, smaakversterkers, enzovoorts. In het algemeen geldt: hoe puurder het product, hoe gezonder. Bij vlees is er veel keuze uit pure (nagenoeg) onbewerkte producten en ook uit bewerkte producten. In het vegetarische winkelschap vinden we in hoge mate kant-en-klare (bewerkte) producten.

Fabrikanten proberen hun kant-en-klare producten extra lekker te maken, daarbij zijn ze snel te bereiden, waardoor consumenten er gemakkelijk teveel van eten (en kopen). Dergelijke producten leiden gemakkelijk tot overgewicht.

 

“Als het supermarkten werkelijk te doen is om de gezondheid van hun klanten, zouden zij ook de gezondheidsvoordelen van onbewerkt vlees onderstrepen. En de consument wijzen op de nadelen van vegetarische alternatieven.”

 

Lidl wil meer consumenten aan de plantaardige eiwitten krijgen. En pusht haar klanten tot de aankoop van bewerkte producten. Wat is deze proef waard? Bij de wetenschap dat het overgewicht onder diezelfde consumenten alsmaar toeneemt? Volgens RIVM-cijfers kampt al één op de twee volwassenen met overgewicht. En dat aantal neemt steeds meer toe.

Als het supermarkten werkelijk te doen is om de gezondheid van hun klanten, zouden zij ook de gezondheidsvoordelen van onbewerkt vlees onderstrepen. En de consumenten tevens wijzen op de nadelen van bewerkte vegetarische alternatieven. Consumenten zijn niet gebaat bij proeven en voorlichting, waarbij de helft van de informatie wordt verzwegen.

Dit opiniestuk verscheen eerder in De Telegraaf: www.telegraaf.nl/watuzegt/1317289152/stop-met-halve-verhalen-over-vega-en-vlees

Lees ook over...

Landbouwcommissie Tweede Kamer ontvangt Nationaal Vleesonderzoek

15-10-2024

Vlees: waardeloos of waardevol

04-10-2024

Nederland Vleesland brengt boer en burger dichter bij elkaar tijdens De Week van Ons Eten

24-09-2024

Schiphol maskeert eigen CO2-probleem met vleesban

20-09-2024

Geen hogere kans op diabetes type 2 met gezonde portie vlees

20-09-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Podcast Of Je Worst Lust seizoen 2 van start

03-09-2024

Nederlandse Vleessector roept Hogeschool Saxion op om échte duurzame keuzes te gaan maken

09-08-2024

Tekorten in Parijs: atleten krijgen meer dierlijke eiwitten

07-08-2024

Nederlandse diervoederindustrie op weg naar verdere verduurzaming met Monitor Duurzaam Diervoeder

10-07-2024

NLvoedt(balt) schot in de roos

04-07-2024

Nederland Vleesland is trotse partner van NLvoedt

26-06-2024

Het klakkeloos afwijzen van vlees getuigt van morele kortzichtigheid

28-05-2024

Europese Commissie verbiedt gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen

26-04-2024

Nederlandse consument heeft liever dierlijke eiwitten

16-04-2024

Kloof wordt almaar groter: Nederlandse bevolking deelt Haagse voedselvisie niet

19-03-2024

De omgekeerde norm van de Partij voor de Dieren teruggedraaid

05-03-2024

Landbouw levert grootste bijdrage aan Nederlandse export

01-03-2024

Vleessector roept kamer op: behandel veehouders menswaardig

28-02-2024

Gemeente Noardeast-Fryslân bewust niet vegetarisch

23-02-2024

Varkens zijn belangrijk voor levensveranderend medicijn trombose- en hartpatiënten

21-02-2024

Dierlijke eiwitten zorgen voor betere spiereiwitaanmaak dan plantaardig voedsel

20-02-2024

Nederlandse schapensector lanceert platform BlijSchaap

23-01-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Nieuwe podcast Of Je Worst Lust: knettert het tussen kamp vega en kamp vlees?

23-01-2024

AAN TAFEL | Media in Nederland: polariserend of verbindend?

22-12-2023

FAO: Nederlands vlees kan bijdragen aan oplossing voor wereldwijd voedseltekort

12-12-2023

Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland sluit zich aan bij Nederland Vleesland

01-12-2023

Dutch Food Week 2023 opent met smakelijke lekkernijen en gesprekken over vlees

06-10-2023

Klimaatimpact van Nederlandse vleesvarkens verminderd met 46% sinds 1990

19-09-2023

Nederland Vleesland: Trotse partner van Dutch Food Week 2023

13-09-2023

Neem een kijkje in de stal en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

04-09-2023

Minder consumenten laten vlees bewust staan

14-08-2023

“Light” producten, vleesvervangers en de Nutri-score: sterk bewerkte producten met hoge risico’s

21-07-2023

Kritiek op het EAT-Lancet-rapport: te weinig erkenning voor dierlijke voeding!

21-07-2023

1000 wetenschappers pleiten voor evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid in plaats van een continue anti-veeteelt-toon

18-07-2023

Eenzijdige, negatieve berichtgeving veehouderij is gevaarlijk!

18-07-2023

Nieuwe traditie groot succes

05-07-2023

Vermenging van wetenschap, ideologie, industrie en beleid is gevaarlijk

30-06-2023

NLVOEDT: nieuwe opzet voor traditionele afsluiting van parlementair jaar

29-06-2023

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

23-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

26-04-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

20-04-2023

Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

19-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022