Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

Vlees past in een gezond dieet en kan duurzaam geproduceerd worden. “Voor een gezond voedingspatroon hoef je vlees dus zeker niet weg te laten.” Dat stelt agro-diëtist Irene Prinsen-Bruins. Na een stage aan de University of Toronto en jaren ervaring als diëtist in het Deventer ziekenhuis heeft ze haar werkplek verruild voor melkvee- en zuivelbedrijf ERF-1 in Kampen.

“Een gezond dieet draait vooral om een gevarieerde balans van alle voedingsstoffen die we tot ons nemen”, benadrukt Irene. Eiwit, oftewel proteïne, speelt daar als lichamelijke bouwsteen voor onder andere celvernieuwing en spieropbouw een belangrijke rol in. Er zijn verschillende soorten eiwitten die zijn opgebouwd uit aminozuren. Irene legt uit: “In totaal zijn er 22 aminozuren, waarvan dertien niet-essentiële aminozuren die het lichaam zelf kan aanmaken en negen essentiële aminozuren die we uit onze voeding moeten halen. Die negen zitten wel in vlees, zodat het wordt aangemerkt als hoogwaardige eiwitleverancier. Aminozuren komen ook voor in plantaardige eiwitten maar in mindere mate en ze zijn soms moeilijker te verteren. Plantaardige eiwitten worden daarom gemerkt als laagwaardig. Desondanks kan men ook met vegetarische voeding een volwaardig voedingspatroon naleven.”

Vlees bevat naast hoogwaardige eiwitten ook vitamine B12 en ijzer. Dit helpt om bloedarmoede, futloosheid en vermoeidheid te voorkomen. Volgens de diëtiste zijn dit dan ook de twee voedingsstoffen die je bij een vegetarisch dieet vaak gesuppleerd ziet worden: “Uiteindelijk is het belangrijk om gevarieerd te eten en een dieet te hebben wat bij je levensstijl past.” 

“Uiteindelijk is het belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben dat bij je levensstijl past.” 

Er zijn veel verschillende soorten vlees beschikbaar, en het is volgens Irene goed om te beseffen dat daar ook verschil tussen zit qua voedingswaarden. “In buikspek zit bijvoorbeeld 9 gram eiwit per 100 gram vlees en veel verzadigd vet. Een stukje entrecote bevat veel meer eiwit, namelijk 26 gram, en veel minder vet, namelijk 4 gram. In vlees met een hoog vetgehalte zit ook meer verzadigde vet. Dat heeft ons lichaam ook zeker nodig, maar liever niet te veel. De gezondheidsraad adviseert maximaal 10% van de energie (kcal) die je eet.”

Daarnaast wordt gezondheid  door veel zaken beïnvloed, waaronder leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding. Irene: “Het is daarom zeer moeilijk te bewijzen dat biologische voeding gezonder is. Wel bevatten biologische producten, waarbij dieren vaak onder betere levensstandaarden worden gehouden, over het algemeen minder resten van pesticiden, en in sommige gevallen meer voedingsstoffen dan gangbare producten.”

In Nederland eten we over het algemeen te veel eiwit in vergelijking met de aanbevolen hoeveelheid van 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Irene: “Meer eiwit is doorgaans niet nodig want eiwit is geen efficiënte energiebron, daar hebben we koolhydraten en vetten voor. Momenteel is de verhouding tussen de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten in Nederland 60% dierlijk en 40% plantaardig. In het kader van duurzaamheid zou dat omgekeerd moeten worden. Daarom is het verstandig om de vleesconsumptie te verminderen. En ook eens een dag vegetarisch is dan prima.” Irene adviseert, dat als je vlees eet, je beter kunt kiezen voor een duurzaam, zo min mogelijk bewerkt, en traceerbaar product. Toch hoort de diëtiste steeds meer dat sommige mensen ten onrechte denken dat vlees slecht is voor ons en we het volledig moeten vermijden. “Dit is niet het geval”, stelt Irene. “Vlees kan juist een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet.”

“Het verhaal van groei, bloei, dood en leven moet weer verteld worden.” 


Het is volgens Irene mooi om te zien dat het dier een belangrijke plaats in kan nemen in de kringloop. “Maar de verbinding tussen de maatschappij en ons voedsel is de afgelopen jaren flink afgenomen. Vroeger kwamen mensen nog bij de boer voor eten en wisten ze er ook meer over. Het verhaal van groei, bloei, dood en leven moet meer verteld worden. Ik zou graag zien dat de maatschappij bewuster wordt van waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Dan ontstaat er hopelijk ook meer respect voor het hele proces en het uiteindelijke product met meer waardering voor de primaire producent: de boer.”

Beeld: Ivo Hutten

Lees ook over...

Het klakkeloos afwijzen van vlees getuigt van morele kortzichtigheid

28-05-2024

Europese Commissie verbiedt gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen

26-04-2024

Nederlandse consument heeft liever dierlijke eiwitten

16-04-2024

Kloof wordt almaar groter: Nederlandse bevolking deelt Haagse voedselvisie niet

19-03-2024

De omgekeerde norm van de Partij voor de Dieren teruggedraaid

05-03-2024

Landbouw levert grootste bijdrage aan Nederlandse export

01-03-2024

Vleessector roept kamer op: behandel veehouders menswaardig

28-02-2024

Gemeente Noardeast-Fryslân bewust niet vegetarisch

23-02-2024

Varkens zijn belangrijk voor levensveranderend medicijn trombose- en hartpatiënten

21-02-2024

Dierlijke eiwitten zorgen voor betere spiereiwitaanmaak dan plantaardig voedsel

20-02-2024

Nederlandse schapensector lanceert platform BlijSchaap

23-01-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Nieuwe podcast Of Je Worst Lust: knettert het tussen kamp vega en kamp vlees?

23-01-2024

AAN TAFEL | Media in Nederland: polariserend of verbindend?

22-12-2023

FAO: Nederlands vlees kan bijdragen aan oplossing voor wereldwijd voedseltekort

12-12-2023

Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland sluit zich aan bij Nederland Vleesland

01-12-2023

Dutch Food Week 2023 opent met smakelijke lekkernijen en gesprekken over vlees

06-10-2023

Klimaatimpact van Nederlandse vleesvarkens verminderd met 46% sinds 1990

19-09-2023

Nederland Vleesland: Trotse partner van Dutch Food Week 2023

13-09-2023

Neem een kijkje in de stal en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

04-09-2023

Minder consumenten laten vlees bewust staan

14-08-2023

“Light” producten, vleesvervangers en de Nutri-score: sterk bewerkte producten met hoge risico’s

21-07-2023

Kritiek op het EAT-Lancet-rapport: te weinig erkenning voor dierlijke voeding!

21-07-2023

1000 wetenschappers pleiten voor evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid in plaats van een continue anti-veeteelt-toon

18-07-2023

Eenzijdige, negatieve berichtgeving veehouderij is gevaarlijk!

18-07-2023

'Stop met halve verhalen over vega en vlees'

14-07-2023

Nieuwe traditie groot succes

05-07-2023

Vermenging van wetenschap, ideologie, industrie en beleid is gevaarlijk

30-06-2023

NLVOEDT: nieuwe opzet voor traditionele afsluiting van parlementair jaar

29-06-2023

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

23-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

26-04-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

20-04-2023

Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

19-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022