Kritiek op het EAT-Lancet-rapport: te weinig erkenning voor dierlijke voeding!

Een gezond en duurzaam menu voor 2050. Dat was het doel van het Planetry Health Diet, dat door het EAT-Lancet-rapport werd gepromoot als gezond en duurzaam. Het rapport trok wereldwijd veel aandacht, maar er waren ook kritische geluiden. Zo wordt sterk de nadruk gelegd op mogelijke negatieve effecten van dierlijke voeding, waardoor de risico’s van het verminderen van dierlijke producten worden onderbelicht.

Het EAT-Lancet-rapport is een van de meest invloedrijke elementen in het debat over veeteelt, legt Brusselse hoogleraar Frédéric Leroy uit. 37 wetenschappers kwamen tot een gezond en duurzaam menu dat goed zou zijn voor de menselijke gezondheid en de planeet. Maar het rapport legt teveel nadruk op mogelijke negatieve effecten van vleesconsumptie, stelt Leroy. Daarmee worden de (potentiële) problemen die gepaard gaan met het sterk afbouwen van dierlijke producten onderbelicht, wat risico’s heeft voor de gezondheid.

Westerse visie

De commissie van het rapport kreeg veel kritiek van wetenschappers en bepaalde Afrikaanse landen vanwege hun uitgesproken negatieve standpunt tegen veeteelt. De commissieleden hebben voornamelijk een Westerse visie, waardoor het belang van veeteelt in de wereldvoedselvoorziening niet voldoende wordt erkend. Ook de belangrijkste functies van voeding, met name het leveren van essentiële voedingsstoffen en het sociale aspect, worden niet voldoende gewaardeerd. Vanwege de kritiek op EAT-Lancet is de commissie nu uitgebreid met leden die een wetenschappelijke achtergrond hebben in de veehouderij, in een poging om inclusiever te zijn.

 

“Vanwege de kritiek is de commissie nu uitgebreid met leden die een wetenschappelijke achtergrond hebben in de veehouderij, in een poging om inclusiever te zijn.”

 

Essentiële voedingsstoffen

Het verminderen of uitsluiten van dierlijke producten in het dieet kan risico’s met zich meebrengen doordat het voedingspatroon minder divers wordt, licht Leroy toe. Hierdoor kan het moeilijker zijn om voldoende essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, wat kan leiden tot tekorten aan essentiële aminozuren, omega-3-vetzuren, mineralen zoals ijzer en zink, en vitamines zoals B12. Dit kan gevolgen hebben voor kinderen, ouderen, jonge vrouwen (vooral tijdens zwangerschap en borstvoeding), en zelfs volwassen mannen met onderliggende gezondheidsproblemen of hogere behoeften.

Afwachten

Leroy vraagt zich af hoe de discussies in de commissie van het EAT-Lancet-rapport nu zullen verlopen. Voor de verspreiding van het EAT-Lancet dieet is er namelijk nauw samengewerkt met multinationals en dierenrechtenactivisten, waarbij er sterk de nadruk werd gelegd op vlees- en zuivelvervangers. Hoewel de multinationals en dierenrechtenactivisten niet direct hebben meegewerkt aan het rapport, waren ze wel betrokken bij vervolgprojecten en partnerschappen. Dit heeft geleid tot een stimulans voor sterk bewerkt voedsel waarvan de gevolgen onvoldoende werden meegenomen in het dieet. We moeten afwachten of deze nieuwe aanpassingen alleen oppervlakkig zijn of dat het rapport daadwerkelijk meer nuance zal bieden, meer aandacht zal besteden aan regionale verschillen in de wereld en meer aandacht zal hebben voor het wereldwijde probleem van sterk bewerkt voedsel.

Benieuwd naar het hele gesprek met hoogleraar Frédéric Leroy? Het volledige interview lees je hier.

Wegnemen van maatschappelijke misvattingen over de veehouderij en de vleessector

Frédéric Leroy is een van de vele wetenschappers die de verklaring van Dublin heeft ondertekend en zich hard maakt voor een gebalanceerd debat over dierlijke voeding. Zo benadrukt wetenschapper Alice Stanton dat het belangrijk is om rood vlees te consumeren, stelt Neil Mann van de Universiteit van Melbourne dat vlees een belangrijke en onmisbare component is van een gezond voedingspatroon en concludeert Peer Ederer van het Global Observatory for Accurate Livestock Sciences dat de veehouderij een belangrijke rol heeft in de wereldwijde voedselvoorziening.

Deze wetenschappers weerlegden onlangs de claim van de invloedrijke Global Burden of Disease studie dat er een causaal verband is tussen het consumeren van rood vlees en het krijgen van verschillende kankersoorten en hart- en vaatziekten en sterfte. Dit onderzoek adviseert om helemaal geen rood meer vlees te eten.  De data die ten grondslag liggen aan de conclusies en aanbevelingen werd nader onderzocht.

En wat bleek?

In de achterliggende studies werd in elk geval tot een rood vleesconsumptie van 150 gram per dag helemaal geen duidelijk effect gevonden van rood vleesconsumptie op sterfte. De auteurs hebben inmiddels beloofd om de aanbevolen consumptie van rood vlees in een volgende editie van de studie niet meer op nul te zetten.v

Lees ook over...

Europese Commissie verbiedt gebruik van rookaroma’s in levensmiddelen

26-04-2024

Nederlandse consument heeft liever dierlijke eiwitten

16-04-2024

Kloof wordt almaar groter: Nederlandse bevolking deelt Haagse voedselvisie niet

19-03-2024

De omgekeerde norm van de Partij voor de Dieren teruggedraaid

05-03-2024

Landbouw levert grootste bijdrage aan Nederlandse export

01-03-2024

Vleessector roept kamer op: behandel veehouders menswaardig

28-02-2024

Gemeente Noardeast-Fryslân bewust niet vegetarisch

23-02-2024

Varkens zijn belangrijk voor levensveranderend medicijn trombose- en hartpatiënten

21-02-2024

Dierlijke eiwitten zorgen voor betere spiereiwitaanmaak dan plantaardig voedsel

20-02-2024

Nederlandse schapensector lanceert platform BlijSchaap

23-01-2024
Cover_Podcast_Show_Of Je Worst Lust_NV

Nieuwe podcast Of Je Worst Lust: knettert het tussen kamp vega en kamp vlees?

23-01-2024

AAN TAFEL | Media in Nederland: polariserend of verbindend?

22-12-2023

FAO: Nederlands vlees kan bijdragen aan oplossing voor wereldwijd voedseltekort

12-12-2023

Ketenorganisatie Schapenhouderij Nederland sluit zich aan bij Nederland Vleesland

01-12-2023

Dutch Food Week 2023 opent met smakelijke lekkernijen en gesprekken over vlees

06-10-2023

Klimaatimpact van Nederlandse vleesvarkens verminderd met 46% sinds 1990

19-09-2023

Nederland Vleesland: Trotse partner van Dutch Food Week 2023

13-09-2023

Neem een kijkje in de stal en zie wat er speelt in de Nederlandse Varkenshouderij

04-09-2023

Minder consumenten laten vlees bewust staan

14-08-2023

“Light” producten, vleesvervangers en de Nutri-score: sterk bewerkte producten met hoge risico’s

21-07-2023

1000 wetenschappers pleiten voor evenwichtige discussie rondom voeding, duurzaamheid en gezondheid in plaats van een continue anti-veeteelt-toon

18-07-2023

Eenzijdige, negatieve berichtgeving veehouderij is gevaarlijk!

18-07-2023

'Stop met halve verhalen over vega en vlees'

14-07-2023

Nieuwe traditie groot succes

05-07-2023

Vermenging van wetenschap, ideologie, industrie en beleid is gevaarlijk

30-06-2023

NLVOEDT: nieuwe opzet voor traditionele afsluiting van parlementair jaar

29-06-2023

Melkveehouder Tom helpt mee aan de verduurzaming van de landbouw

05-06-2023

Gelderse Statenleden stemmen voor elke dag vlees in provinciekantine

02-06-2023

Slager Gertjan Kiers: “Het varken is de koning van de kringloop”

25-05-2023

"Vlees past in een bewust voedingspatroon"

24-05-2023

Voedingsadviezen beter op basis van wetenschap

23-05-2023

Veehouderij houdt belangrijke rol in de wereldwijde voedselvoorziening

23-05-2023

Verspil geen biomassa, eet planten én dieren

23-05-2023

1000 onderzoekers maken gehakt van vleesdebat: Vlees is belangrijk voor onze gezondheid

22-05-2023

Nederland Vleesland opnieuw partner aankomend seizoen ‘Wie de boer niet kent’

10-05-2023

FAO: overheden moeten dierlijke producten beter waarderen in voedings- en gezondheidsadviezen

26-04-2023

Stop het goochelen met cijfers voor een vleestaks

25-04-2023

Verlagen voedselverspilling blijft belangrijk

20-04-2023

Neem de gezondheidskosten van vlees eten met een korreltje zout

19-04-2023

Het meest duurzame veevoer van de wereld komt uit Nederland

17-04-2023

Goed voedselbeleid heeft wetenschappelijke basis nodig

12-04-2023

Leer duurzamer dan plastic alternatieven

11-04-2023

Centraal Planbureau: Extra belasting vlees niet effectief

29-03-2023

Vlees: een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen

18-03-2023

Hoe (on)gezond is rood vlees?

10-03-2023
Dierlijke producten

Neil Mann: "Dierlijke producten horen bij de mens"

08-03-2023
EAT Lancet dieet

EAT Lancet dieet levert tekort aan belangrijke voedingsstoffen

08-03-2023

Linda Verriet (POV): "Stukje varkensvlees net zo klimaatvriendelijk als vega"

07-03-2023

Consument verlangt naar varkensvlees met goed verhaal

16-02-2023

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

20-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022