Minister Van der Wal bezoekt beursstand Nederland Vleesland op Grüne Woche

Minister Van der Wal van Stikstof heeft op de Grüne Woche in Berlijn met interesse een bezoek gebracht aan de stand van Nederland Vleesland. Voorzitters van de deelnemende partijen hebben de minister bijgepraat over dit gezamenlijk initiatief over het integraal duurzame verhaal van Nederlands vlees. Op basis van kennis en feiten wil Nederland Vleesland graag misvattingen wegnemen en de dialoog aangaan. Zeker ook in politiek Den Haag.

Want. Nederlands vlees wordt duurzaam geproduceerd, met een lage footprint en met hoge standaarden rond dierenwelzijn. Nederlandse productieketens, marktpartijen en individuele ondernemers zetten al jaren in op een integraal duurzame productie.  Ze behoren daarin zeker tot de mondiale koplopers.
Nederlands vlees is internationaal onderscheidend en verdient waardering. Het is in vele varianten elke dag een hoogwaardig voedingsmiddel voor ruim 100 miljoen mensen in binnen- en buitenland. Met name in een regionale cirkel straal van ca. 750 kilometer.

Nederland Vleesland staat voor het zoeken naar een gezonde balans tussen dierlijke en plantaardige productie én consumptie. In Nederland wordt volop gewerkt aan het verder verlagen van de footprint. Sectoren hebben elkaar nodig. Een eenzijdige focus op het ‘plantaardige alternatief’ gaat voorbij aan:

  • de essentiële rol van de dierlijke productie in circulaire voedselsystemen
  • de stevige inzet van de Nederlandse dierlijke ketens richting circulariteit
  • de bijzondere voedingswaarde van vlees
  • de voorkeur van ruim 94% van de Nederlanders
  • de marktvraag in binnen- en buitenland naar Nederlands vlees

Het goede Nederlandse verhaal (zie informatie hieronder) en het werken naar de gezonde balans tussen dierlijk en plantaardig moet in eigen land en in de belangrijkste afzetlanden, zoals Duitsland, bekend worden. Dat is dé route voor verdere verduurzaming én een beter verdienmodel voor de hele keten.

 

Nederlands Vlees zeer duurzaam

  • Een substantieel deel (43%) van het diervoer is samengesteld uit reststromen uit de levensmiddelenindustrie, waarmee verspilling flink wordt tegengegaan.
    Zie: Nevedi grondstoffenwijzer
  • Nederlandse vleessectoren dragen niet bij aan ontbossing -van tropisch regenwoud- door alleen grondstoffen, zoals sojaschroot, te betrekken van 100% gecertificeerde oorsprong.
  • Nederlands rundvlees wordt voor over het overgrote deel gemaakt van melkkoeien; de dieren dienen dus een tweeledig (dubbel) doel, voor ca. 96% melk en 4% vlees; zo is de werkelijke footprint van NL rundvlees veel lager dan te vaak wordt gesteld.
    Zie: Infographic carbon footprint
  • De waterfootprint van NL rundvlees is ruimschoots minder dan de helft van het mondiale gemiddelde: het meeste waterverbruik bestaat hier uit het benutten van regenwater dat op weilanden wordt omgezet in gras; dat is geen drinkwater en dient geen ander doel dan door koeien om te zetten in veel zuivel en uiteindelijk ook vlees.
    Zie: Infographic water footprint
  • Nederlandse kalverhouderij / Nederlands kalfsvlees is duurzaam omdat in deze neventak een goede bestemming gevonden is voor dieren die in de melkveehouderij geen functie hebben.
  • Nederlands varkensvlees heeft een lage footprint en is op productniveau vergelijkbaar met veel plantaardige alternatieven, zoals tofu, zeker als de hogere voedingswaarde van vlees en die van de ‘vervangers’ reëel meegerekend wordt; de sector kent initiatieven voor een volledig klimaatneutraal product.
  • De Nederlandse vleessectoren (slachterijen/verwerkers) zijn in nieuwbouw en in productie-processen volop bezig met het reduceren van de milieudruk en energiegebruik.
  • Veel Nederlandse rundvee, kalver- en varkensveehouderijen en vleesbedrijven doen aan energieopwekking, met zonnepanelen, windmolens, vergistingstechnieken e.a.
  • Nederland beschikt over veel vakmanschap en heeft een uitstekende kennis infrastructuur en reputatie; Nederlandse sectoren zijn wereldtop in het tot waarde brengen van het hele karkas in vlees, vleeswaren, vele bijproducten en met een bijbehorende goede logistiek.
  • Nederland is bij uitstek in staat om de binnenlandse markt en de (euregionale) internationale (deel)markten te bedienen. Afzet vindt overwegend plaats in een cirkel van 750 kilometer. Verder is Nederland goed in (vierkants)verwaarding van andere (incourante) delen buiten Europa. Dit is nodig om tot optimale en duurzame verwaarding te komen.
  • Nederlandse vleesketens werken met concepten om duurzame producten in de markt te zetten; de bewuste vleesconsument heeft al vele jaren volop keuze.

 

Lees ook over...

Nederland koploper als het gaat om circulaire landbouw

08-02-2023

Louise Fresco: "Gezonde voeding zit vooral in een gevarieerd eetpatroon, ook mét vlees"

03-02-2023

Dubbeldoel koeien

27-01-2023

Bloomberg: ‘nepvlees is een flop’

26-01-2023

Hogere prijzen zorgen voor records bij NL landbouwproducten

26-01-2023

De koning van de kringloop

25-01-2023

Duurzame slachterij

23-01-2023

Circulair diervoer

19-01-2023

Nederland Vleesland bij opening Grüne Woche

19-01-2023

Vleesreclame geen zaak voor regionale politici

05-01-2023

Fijne feestdagen!

22-12-2022

Meer flexitariërs maar nog evenveel vlees - hoe kan dat?

21-12-2022

EU-regels ontbossing ‘over the top’

13-12-2022

Onvoldoende ijzer en andere bouwstoffen in onze voeding

12-12-2022

Column Linda Verriet (POV): Politici en beleidsmakers, ga op cursus marktwerking!

12-12-2022

‘BigLife’ is ‘Het Beste Idee Van Varkensland 2022’

30-11-2022

Beeld en werkelijkheid lopen niet altijd parallel

24-11-2022

GfK: veel vegetariërs eten gewoon vlees

22-11-2022

POV, V&L en COV: Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven

22-11-2022

Nederland Kalverland van start

15-11-2022

Linda Verriet (POV): De slager is bij uitstek de vakman die het verhaal kan vertellen

09-11-2022

Levendig ‘Nationaal debat’ over eiwitbalans in COV Meat Café

07-11-2022
duitse braadworst

82 procent Duitsers steunt de varkensworst- en hamcultuur

03-11-2022

Opinie: Laat tevreden vleeseters hún verhaal eens doen

03-11-2022

Wat betekent ‘november slachtmaand’ voor de slager van nu?

03-11-2022
eiwitbalans

Nationaal Eiwit debat

01-11-2022

Wie de boer niet kent

27-10-2022

Debat over vee en vlees moet wetenschappelijke grondslag hebben

27-10-2022

Nederlanders willen voedingswaarde voor hun geld

21-10-2022

Nederlanders blijven vlees trouw

14-10-2022

Dutch Food Week: Bezoekers ‘Voorproeven op de Markt’ Den Bosch dol op vleestraktaties!

11-10-2022

Kom voorproeven op de Markt

06-10-2022

Dit is geen vleesreclame!

26-09-2022

Naleving regels slachterijen uitstekend

20-09-2022

Ondanks de inflatie houdt de verduurzaming van de voedselverkopen stand in eerste helft van 2022

19-09-2022

'Wie de Boer niet Kent' ploegt door

14-09-2022

Als vlees duurder wordt, leidt dat niet direct tot minder aankopen

06-09-2022

POV-onderzoek toont ander beeld van varkensvleesconsumptie en - productie

06-09-2022

Lancering Nederland Vleesland: start van een maatschappelijke dialoog

01-09-2022

Weekend van het varken

31-08-2022

Misinformatie grensoverschrijdend

24-08-2022

Hoe verspillingsvrij ben jij?

22-08-2022

Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’

25-07-2022

Kamerlid Caroline van der Plas bezoekt zelfslachtende slager

11-07-2022